Hoitotakuu

Hoitotakuu koskee kiireetöntä hoitoa. Kiireellinen tutkimus ja hoito toteutetaan sairauden vaatimalla tavalla. Laki hoitoon pääsyn turvaamisesta määrittää sen, minkä ajan kuluessa kuntalaisen on päästävä lääketieteellisesti tarpeelliseksi todettuun kiireettömään tutkimukseen tai hoitoon. Hoitotarpeen arvioi terveydenhuollon ammattihenkilö.

Kuntalaisen on saatava valintansa mukaan välittömästi puhelinyhteys terveyskeskukseen arkisin terveyskeskuksen aukioloaikana tai sinne on voitava mennä käymään. Hoidon tarve arvioidaan pääsääntöisesti puhelimessa. Hoidon tarpeen arviointiin ei ole jonoa. Jos arviointia ei voida tehdä puhelimessa, kuntalainen saa ajan hoidon tarpeen arviointiin sairaanhoitajalle tai hammashuollossa lähinnä suuhygienistille joko samalle päivälle tai viimeistään kolmen päivän kuluessa. Terveyskeskus toivoo, että kiireettömän hoidon asioissa puhelinsoitot ajoitettaisiin aamuruuhkan jälkeiseen aikaan eli klo 10 jälkeen tapahtuviksi.

Kiireetön hoito on annettava kohtuullisessa ajassa, kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. Hammashoidossa tämä aika on enintään kuusi kuukautta. Jonotustiedot on ilmoitettava neljän kuukauden välein.